Снимка УикипедияИталиански лекар твърди, че Леонардо да Винчи е получил увреждане на

...
Снимка УикипедияИталиански лекар твърди, че Леонардо да Винчи е получил увреждане на
Коментари Харесай

Леонардо да Винчи е спрял да рисува заради парализа на ръката

Снимка Уикипедия

Италиански доктор твърди, че Леонардо да Винчи е получил увреждане на нерв от рухване, довело до парализа на ръката, която му е попречила да приключи някои картини, оповестява Българска телеграфна агенция.

Диагнозата за парализа на ръката поради увреждане на улнарния нерв е направена въз основа на разбор на две изображения на ренесансовия талант от последните му години. Едното е портрет, нарисуван с алена креда от Джовани Амброджо Фиджино. На него дясната ръка на Леонардо е свита като в конвулсия, само че не както е всекидневно след инсулт, а като при увреждане на улнарния нерв, довело до парализа. Тя би му попречила да държи палитра и четка.

Улнарният нерв стига от рамото до кутрето и ръководи съвсем всички мускули на ръката за фини придвижвания. Възможно е рухване да е провокирало пострадване на горната част на ръката и последвала парализа или обездвижване. Данни Леонардо да е имал понижени когнитивни качества или да не е можел да се движи, няма. Затова съгласно доктор Давиде Лацери, експерт по пластична реконструктивна хирургия от клиниката " Вила Салария " в Рим, не е евентуално той да е прекарал инсулт.

" Това може да изясни за какво е оставил незавършени картини, в това число и " Мона Лиза ", през последните пет години от кариерата си на художник, въпреки и да е траял да преподава и рисува ", разяснява доктор Давиде Лацери.

Другата изследвана творба е гравюра на човек, свирещ на лира. Изобразеният на нея мъж беше разпознат наскоро като Леонардо да Винчи. Съществуват и документално изложение от дневника на помощник на кардинал, посетил Леонардо в дома му през 1517 година " Не може да се чака качествена работа от него, тъй като някаква парализа е сковала дясната му рака. Въпреки че занаятчия Леонардо не може към този момент да рисува с присъщата хубост, той още може да проектира и да образова другите " написа Антонио де Беатис.

Леонардо да Винчи е употребявал еднообразно добре и двете си ръце. Мазките и сенките на картините му са с надолнище от ляво на дясно. Това насочва към изобразяване с лява ръка, само че съгласно биографични документи той е употребявал дясната за основаването на други произведения.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР